Auteur(s): Anne Leen Stouffs
Kristallijn silica
Volgens de onderzoekers is het verhoogde risico op longkanker het gevolg van blootstelling aan een cocktail van chemisch stoffen. Vooral de hoge dosissen kristallijn silica (kwartsstof) waaraan bouwvakkers worden blootgesteld, zou een groot risico vormen. Kwartsstof bevindt zich onder andere in zand, klei, baksteen, betonelementen,… Bouwvakkers komen er het vaakst mee in aanraking wanneer ze stenen doormidden slijpen. Volgens schattingen worden ongeveer 20% van de bouwvakkers er regelmatig mee geconfronteerd.
De auteurs raden daarom aan om bij het opstellen van strategieën om kanker te voorkomen, zeker rekening te houden met de risico's van kwartsstof.
Geen grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling
Momenteel valt kristallijn silica niet onder de bepalingen van de Europese richtlijn over carcinogene agentia op het werk. De richtlijn wordt momenteel herzien en de bedoeling is om een groter aantal kankerverwekkende stoffen op te nemen. Maar, schrijft het artikel in ETUI: "The revision of this directive to extend its scope to a larger number of carcinogens has been progressing at a snail's pace since 2004".
In december 2012 heeft het European Advisory Committee for Safety and Health at Work (waarin werkgevers, vakbonden en overheden vertegenwoordigd zijn) reeds een voorstel goedgekeurd om een grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling aan kwartsstof in te voeren.
Het onderzoek (in het Engels), Lung cancer risk among bricklayers in a pooled analysis of case control studies, kan u bekijken op de website van ETUI.
Bronnen:
–Increased risk of lung cancer among bricklayers, ETUI, 24 oktober 2014
–Verhoogd risico op longkanker bij bouwvakkers, Prevent, 28 november 2014