DE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN VAN ZWARTE PIET

Bewapende undercover-pieten moeten er in Gouda voor zorgen dat de intocht van Sinterklaas niet op geweld uitdraait. Agressie op het werk. Alsof het werk van Zwarte Piet nog niet gevaarlijk genoeg is.
Sinterklaas wordt tijdens de nationale intocht komende zaterdag in Gouda begeleid door agenten van speciale aanhoudingseenheden vermomd als Zwarte Piet. De undercover-pieten worden bewapend, maar wel zo onopvallend mogelijk, schrijft het AD.

Daartoe is besloten naar aanleiding van de felle zwartenpietendiscussie van de afgelopen tijd, verklaren bronnen binnen de politie. Er wordt sterk rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zowel de groep ‘Pro Zwarte Piet’ als de groep ‘Kick out Zwarte Piet’ komen in Gouda bijeen.

De undercover-agenten moeten opgaan in het gewone gevolg van Sinterklaas en ontkomen er niet aan te worden geschminkt.

Werken op hoogte
Agressie op het werk is niet het enige risico dat Zwarte Piet tijdens zijn werk loopt. Het liedje ‘Piet op het dak’ schetst een zorgwekkend beeld: “Wat een pech, Piet waait weg.” Gelukkig voor Zwarte Piet is dit een zaak waar de overheid wel een mening over mag hebben.

Op een werkplek waar het gevaar bestaat om 2,50 meter of meer te vallen, is in ieder geval sprake van valgevaar. Dit betekent dat er sprake is van een verhoogd risico dat zelfs fatale gevolgen kan hebben. Er moeten dan ook persoonlijk beschermingsmiddelen worden ingezet tegen het risico van werken op hoogte.

Tijdens het werken op niet-draagkrachtige daken moeten er nog extra maatregelen worden genomen. Werknemers moeten gebruik maken van loopplanken. Tijdens het leggen van loopplanken maatregelen treffen. Tijdens het leggen van loopplanken moeten vangnetten van voldoende afmetingen en sterkte onder de te leggen dakplanken aangebracht zijn.

De Inspectie SZW heeft onlangs een folder uitgebracht over veiligwerken op hoogte.

Kou
Dan zijn er nog de fysische omstandigheden waaronder Zwarte Piet zijn werk moet doen. Daar waar Sinterklaas gehuld gaat in een lang gewaad met tabberd, werkt Zwarte Piet in de winter meestal in een korte broek. Voor bouwvakkers geldt dat zij bij een gevoelstemperatuur van min zes graden niet hoeven door te werken, maar Zwarte Piet en Sinterklaas doen hun werk ook als zij het weer zo lelijk vinden.

Ook hier komt het dus weer neer op persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij de uiteindelijke keuze van beschermende kleding tegen koude spelen de individuele behoeften en voorkeuren van de medewerkers een grote rol. De aanpassing van de kleding aan de omgeving dient in overeenstemming te zijn met de ervaringen, verzoeken en voorkeuren van de medewerkers.

In zijn algemeenheid geldt dat luchtlagen de isolerende werking van kleding groter maken. Draag minimaal drie lagen kleding. De binnenste laag kleding dient vochttransporterend en ventilerend te zijn. Belangrijk is dat de huid niet nat wordt. Katoen en synthetische vezels zoals polypropyleen zijn goede vochtabsorberende en ventilerende materialen. De middelste laag kleding dient eveneens vochtabsorberend en isolerend te zijn. Wol en fleece houden veel lucht vast en vergroten daarmee de isolerende werking. De buitenste laag kleding wordt het meest bepaald door de omgevingsomstandigheden. Voor (langdurige) werkzaamheden in regen en wind is waterdichte en dampdoorlatende buitenkleding het meest geschikt. (Bron: Arbo Vakbase)

Een gedachte over “DE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN VAN ZWARTE PIET”

  1. GEEN ZWARTE PIET MEER ONBEVEILIGD OP HET DAK

    01 december 2014 | Beschermingsmiddelen & signalering
    Als het om Zwarte Piet gaat is het opvallend dat er nooit aandacht is voor het feit dat hij en zijn collega’s veel onveilig en smerig werk verrichten en dat Inspectie SZW dit ongestraft toelaat.
    Terwijl normale werknemers en zzp’ers die werkzaamheden op hoogte verrichten de risico’s in een RI&E moeten vastleggen én de juiste maatregelen moeten nemen. Hetzelfde geldt voor het risico van gevaarlijke stoffen, aanwezig bij het gebruik van schoorstenen. In feite heeft minister Asscher met de Arbowet in de hand alle mogelijkheden om van werkgever Sinterklaas te eisen dat zijn Pieten hun werk voortaan niet zwart maar groen, schoon en veilig gaan verrichten! Maar zelfs dan is het maar de vraag of zwarte pieten hun werk op hoogte veilig verrichten. Immers hoe zit het met de aanwezigheid van voorzieningen om valgevaar in en aan gebouwen te voorkomen?

    Roadshow Veilig op de hoogte introduceert 3 december de Groene Piet
    Op woensdag 3 december zullen de leerlingen in opleiding voor de bouw/schilders/steigerbouw (Dordrecht) en dakbedekking (Nieuwegein) verrast worden door een GROENE Piet. Piet zal een demonstratie verzorgen in het veilig werken op hoogte. Ook presenteert hij de vernieuwde roadshow instructiewagen voor veilig werken op hoogte. Bedrijven en opleidingsinstellingen kunnen deze wagen in 2015 aanvragen om het veilig werken nog meer te bevorderen. Het grote voordeel van de instructiewagen is het feit dat jongeren in kleine groepjes zelf aan de slag kunnen met het kiezen en gebruiken van de juiste hulpmiddelen voor het werken op hoogte en eventueel ook voor andere risico’s zoals gevaarlijke stoffen en fysieke belasting.
    De branche-instellingen en opleidingsinstituten in de steigerbouw en dakenbranche zullen op 3 december tevens aangeven hoe ze in 2015 alle andere partijen betrokken bij het veilig werken op hoogte willen gaan aanspreken op hun verantwoordelijkheden.

    Locaties 3 december
    Opleidingsbedrijven bouw/schilders/steigerbouw: M.H. Trompweg 229, 3317 BS Dordrecht
    Circa 9.30 uur: presentatie Groene Piet
    TECTUM voor Dakvakmanschap: Groningenhaven 4, 3440 BH Nieuwegein
    Circa 13.30 uur: presentatie Groene Piet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *