Bij welke temperatuur mag ik werk weigeren ?

Werk buiten is soms niet te harden

door: David Bremmer
Ik werk in de buitenlucht en dat is met het warme weer bepaald geen pretje. Eigenlijk wil ik meer pauzes of als het nog veel warmer wordt helemaal niet werken. Bij hoeveel graden Celsius mogen we als werknemers het werk neerleggen?

Een werkgever moet er voor zorgen dat werknemers geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek. Dit is vastgelegd in artikel 6.1 van het Arbobesluit, zoals voor het laatst gewijzigd in 2007. Indien het klimaat op de werkplek toch gevaar oplevert, schrijft lid 4 voor dat de werkgever ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ dient te verstrekken.

•Lees ook: Mag ik bij vrieskou thuisblijven van werk?
Een absolute grens (bijvoorbeeld 30, 35 of 40 graden Celsius) staat niet in de Arbowet. Dat kan ook bijna niet, nu elke persoon weer anders reageert op hitte. Bovendien zegt de temperatuur niet alles, ook factoren als luchtvochtigheid, wind, verdamping en kleding spelen mee.

Pas rond 40 graden echt gevaar
Als ideale zomer temperatuur geldt voor kantoorwerk een temperatuur tussen de 23 en 26 graden, bij een relatieve vochtigheid tussen de 35 en 60 procent en een windsnelheid van 0,25 meter/seconde (Bron: Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2003/FNV Bondgenoten). Bij fysiek zwaarder werk komen deze temperaturen uiteraard lager uit. Toch bestaat volgens het Arbeidsinspectie Loket pas vanaf temperaturen hoger dan 40 graden echt ernstig risico voor de gezondheid.

Warmteuitslag, hittekrampen of hitteberoerte kunnen zich dan voordoen. Daarnaast levert aanhoudende hitte veiligheidsrisico’s op door afnemende concentratie. Dit is met name gevaarlijk voor chauffeurs, machinisten en beveiligingsfunctionarissen. Ook zwangere vrouwen lopen extra risico. Ook onder de 40 graden kan hitte nog steeds gevaarlijk zijn. Met name bij werken in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid of bij arbeid in de volle zon.

Maatregelen
Werkgevers kunnen een groot aantal maatregelen nemen om gezondheidsschade te voorkomen. Voorbeelden zijn: langere pauze’s of tropenroosters, installeren van (extra) airco, vertrekken van drinken, warmte afzuigen, uitstellen van zwaar werk, luchtige kleding adviseren, plaatsen van zonwering, etc.

Verzuimt een werkgever dit te doen dan kunnen werknemers een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie (AI) als zij vermoeden schade te leiden door de hitte. De AI kan vervolgens eisen dat de werkgever maatregelen neemt. Is de temperatuur hoger dan 40 graden Celsius dan kan tevens het werk worden stilgelegd. Overigens voert de Arbeidsinspectie ook reguliere controles uit.

Ook lage temperaturen gevaarlijk
Niet alleen te hoge, ook te lage temperaturen zijn gevaarlijk. Bovendien kan het werk door extreme kou niet goed meer worden verricht door verminderde bloedtoevoer naar de ledematen. Daarnaast is werken bij te lage temperaturen gewoon onplezierig.

De werkgever moet bij te koude omstandigheden extra kleding en handschoenen verschaffen. Dit is al nodig beneden de 15 graden. FNV Bondgenoten stelt dat het werk moet worden stopgezet als bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie op kantoor is uitgevallen. Bij kantoorwerk beweegt men namelijk weinig en zijn werknemers ook vaal onvoldoende warm gekleed.

De grootste risico’s lopen echter vooral bouwvakkers en andere werknemers die buiten werken. Ook glazenwassers en schoorsteenvegers lopen extra risico als het koud is en bovendien hard waait. Dit vergroot de kans op bevriezing van handen en voeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *