Klein bedrijf doet na ongeval te weinig aan veiligheid

Veel kleine bedrijven nemen na een arbeidsongeval te weinig maatregelen om de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers te verbeteren. Dat blijkt uit controles bij kleine bedrijven in verschillende sectoren door de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie).

De Inspectie bezocht vorig jaar 438 bedrijven met minder dan vijftig werknemers waar in de  periode daarvoor één of meer arbeidsongevallen plaatsvonden. Ongeveer 190 van deze bedrijven, zo’n 45 procent, hielden zich ook nu nog niet aan de regels voor gezond en veilig werken. Vaak was de veiligheid op de plek van het ongeluk wel verbeterd, maar was de situatie op andere locaties in het bedrijf nog niet op orde. De controles vonden plaats in verschillende bedrijfstakken binnen de industrie, bouw, handel en dienstverlening.

Een kwart van de ruim vierhonderd overtredingen had te maken met de veiligheid van machines. Ook hadden veel bedrijven, hoewel ze eerder met een ongeval te maken hadden, verzuimd de risico’s voor medewerkers goed in kaart te brengen.
Verder werden medewerkers te weinig voorgelicht over veilig werken en bleek ook het toezicht vaak niet goed geregeld Dit speelt met name als jongeren of  tijdelijke invalkrachten in een bedrijf werken. Zij krijgen dan ook vaker met een ongeval te maken. Veel kleine bedrijven zeggen verder te weinig kennis te hebben van de regels. Ook denken ze vaak dat goede veiligheidsmaatregelen duur zijn en dat een arbeidsongeval een kwestie is van eenmalige pech.

De Inspectie bespreekt de resultaten van deze controles met sociale partners en vertegenwoordigers van kleine bedrijven. In de sectoren waar veel ongevallen plaatsvinden, zoals de metaal, de op- en overslag en de bouw,  blijft de Inspectie de  komende jaren, ook bij kleine bedrijven, controleren.

In de Inspectie SZW zijn begin dit jaar drie diensten opgegaan: de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Inspectie Werk en Inkomen. De nieuwe organisatie streeft naar veilige en gezonde werkplekken voor werknemers. Ook spoort zij uitbuiting, mensensmokkel en illegale arbeid op. Door  de bundeling van de drie organisaties worden  misstanden op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid slimmer en beter aangepakt. Via een brede risico-analyse zijn mensen in te zetten waar ze het hardst nodig zijn.

klik hier voor bron

Lees ook de informatie onder tabblad Arbeidsongeval van deze site

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *